Ook ben ik afgelopen donderdag tante geworden van het eerste kindje van mijn oudste schoonzusje. Het is een jongetje, blakend van gezondheid en erg mooi! Mijn schoonzusje was 16 augustus jl. uitgerekend, echter vond meneertje het nog veel te fijn in haar buik. Manlief en ik zijn al twee maal op visite geweest, afgelopen vrijdag en vanochtend met mijn cadeaudochter, de dochter van mijn man. Wat een dotje!
Parelvisjes
Goed, genoeg gekeuveld!! Momenteel ben ik voor mezelf bezig om Parelvisjes te haken. Stichting de Parelvisjes is een stichting zonder winstoogmerk en zet zich in voor (ernstig) zieke kinderen van 0 tot en met 5 jaar. Zij stellen cadeaupakketten samen voor ouders van kindjes, die in het ziekenhuis terecht komen. Dit kan zijn, doordat het kindje prematuur geboren wordt of wanneer het ziek in het ziekenhuis terecht komt. Deze Parelvisjes worden door vrijwilligers gehaakt en doen dit geheel belangeloos. Zij nemen alles voor hun eigen rekening, van de kosten van het haakgaren tot de verzendkosten naar een verzamelpunt in Nederland en België. De Parelvisjes, de Perla en de Prematura, komen bij (ernstig) zieke kindjes terecht, dat hun op een of andere manier erg gerust stelt.
Prematura en Perla
De Prematura is een plat visje met een lusje eraan, zodat het aan de buitenkant van de couveuse gehangen kan worden. Ook zit er een lintje aan, waarop de ouders de naam van hun baby kunnen schrijven. Een klinische, niet gezellige couveuse wordt zo een stukje gezelliger en is van ver door ouders te herkennen. Prematura is Italiaans voor prematuur.
De Perla is een gevuld visje, dat als knuffeltje gegeven wordt aan de kinderen. Het visje biedt troost en vriendschap aan een kind, dat alle steun hard kan gebruiken. Perla is Italiaans voor parel.
Beide visjes zijn door een team van artsen gekeurd. Na een aantal keuringen en aanpassingen, zijn beide visjes geschikt en veilig bevonden, mits haaksters niet van het patroon afwijken. Haaksters haken dit met veel liefde en plezier en de visjes hebben de meest prachtige kleuren. Zij vinden het, net zoals de stichting, erg fijn om een lach op de (witte) gezichtjes van de kinderen te toveren.
Wanneer de visjes gehaakt zijn, worden ze opgestuurd naar de stichting. De mensen die zich hiermee bezig houden, werken zeer nauwkeurig en geïnstrueerd. Daar ondergaan ze een strenge controle en worden ze via een speciaal protocol gesteriliseerd, gekeurd en hermetisch verpakt.
Wanneer je als haakster een visje opstuurt om te laten keuren en het voldoet niet aan de eisen, dan krijg je hier duidelijk feedback op. Het gaat om tienduizenden kinderen per jaar in Nederland en België en ze hebben dan ook heel veel haaksters/vrijwilligers nodig, om aan deze getallen te voldoen.
Iedereen kan het (nou, bijna iedereen dan)
In het begin was ik huiverig, of ik het wel kon haken. Gek toch, iemand die al veel heeft gehaakt en dan toch twijfelt aan haar haakcapaciteiten! De patronen zien er erg ingewikkeld uit, maar dat is alleen maar schijn. Wanneer je gewoon aan het haken slaat, dan gaat het vanzelf. En zit je onverhoopt ergens vast, dan zijn er altijd ervaren haaksters die je verder kunnen helpen.
Zo ben ik lid van de Facebook pagina van deze stichting, waar alle haaksters lid van zijn. Tijdens het haken van mijn eerste visje liep ik tegen twee foutjes in het haakpatroon van de Perla aan en gelijk ben ik toen geholpen, zodat ik verder kon.
Wanneer je volgens het patroon haakt, dan komen jouw visjes bij een kindje terecht. Is het niet veilig genoeg, dus niet geschikt voor de zieke kindjes, dan gaan jouw visjes naar het broertje of zusje van dit kindje. Zo komen jouw visjes altijd goed terecht.
Hierboven zie je informatie over wat Stichting de Parelvisjes doet. Omdat de link in de afbeelding niet werkt, typ ik hem ook hier in het blog, zodat je de url makkelijk kunt kopiëren: https://www.facebook.com/groups/parelvisjes/
Liefs,
Edmee